W dniu 06.09. 2022r. w Ośrodku Kultury w Chałupkach Dębniańskich odbyły się cykliczne kreatywne warsztaty kulinarne pt. ,, Jesienna kuchnia małej gosposi”. W powyższych warsztatach w ramach wzajemnej współpracy brała udział kl. III Szkoły Podstawowej z panią wychowawczynią Dominiką Majkut. Duże wsparcie kulinarne dzieci otrzymały od uczestniczących w zajęciach, w ramach wzajemnej współpracy, członkiń z Koła Gospodyń Wiejskich. Dzieci podzielone były na grupy, gdzie jedne wykonywały kolorowe pasty do smarowania kanapek, a były to: pasta z pieczonych białych warzyw z białą fasolą, pasta z pieczonych buraków ćwikłowych z ciecierzycą, pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem i oliwkami, pasta z pieczonej marchwi z żółtym serem,suszonymi pomidorami, gotowanym jajkiem i szczypiorkiem, natomiast druga grupa robiła ciasto na tzw. proziaki. Z kolorowych past wyszły piękne i nad wyraz smaczne kanapkowe tartinki posypane zielonym koperkiem i szczypiorkiem. Proziaki podawane były na słodko z dżemem truskawkowym i wiśniowym, a do tego wszystkiego ciepła herbatka z cytryną. Dzieci pięknie wszystko ustawiły na stole przykrytym białym obrusem. Wszyscy zasiedli do wspólnego ucztowania i z zachwytem zajadali przygotowane przez siebie kulinarne dzieło. Bardzo serdecznie dziękujemy dzieciom i pani wychowawczyni za uczestnictwo, jak również gorące podziękowania składamy na ręce pań z Koła Gospodyń Wiejskich za okazaną pomoc i współpracę.