Nikt chyba nie ma wątpliwości, że królową jesieni jest dynia. Może być piękną dekoracją domu, da się w niej wydrążyć lampion, dzięki jej właściwościom można poprawić nasze zdrowie, ale też można z niej wyczarować wiele pysznych dań, jak zupę, placki, dżemy, chlebek czy babeczki. 25.10.2023 na cyklicznych warsztatach kulinarnych ” Stoliczku nakryj się” rolę główną grała właśnie dynia. Rozmawialiśmy o walorach smakowych, zdrowotnych i dekoracyjnych tego warzywa.Nastepnie, po wcześniejszym umyciu rąk, dzieci z ogromnym zaangażowaniem, pod okiem animatora samodzielnie wykonały dyniowe babeczki . Podczas pieczenia się babeczek stworzyliśmy dynie z paseczków pomarańczowego papieru i rolek papierowych. Punktem kulminacyjnym była degustcja babeczk. Rozsiedliśmy się na kocu i zajadaliśmy własnoręcznie wykonane babeczki. Dodatkową atrakcją w tym dniu była jesienna sesja zdjęciowa w dyniowej fotobudce. Było naprawdę smacznie, dyniowo i pomarańczowo.