15 września 2019 r. w Ośrodku Kultury w Wierzawicach odbyła się XVII edycja „Kapuścianego Jarmarku”. Mając na względzie bogactwo, różnorodność i obfitość tradycyjnych potraw charakteryzujących poszczególne środowiska lokalne, kierując się tradycją regionu a także sięgając do tradycji kulinarnych, chcemy przywrócić i nadać należne miejsce tradycyjnej kuchni polskiej.
Nie sposób wymienić wszystkich, przygotowanych potraw z kapusty, które znalazły się na obficie zastawionych stołach między innymi: kapusta z grochem, pierogi z kapustą, łazanki, gołąbki z kaszą gryczaną, jaglaną, ryżem. Gospodynie częstowały wieloma rodzajami surówek, bigosem, kapuśniakiem z żeberkami, krokietami itp. takimi smakowitymi potrawami można było częstować się podczas degustacji będącej jedną z najważniejszych części kapuścianego jarmarku w Wierzawicach.
Nie mogło zabraknąć również atrakcji artystycznych. Przed zgromadzonymi gośćmi wystąpiła Orkiestra Reprezentacyjna Oddziału Kawalerii Ochotniczej w barwach 20.PU z Wierzawic pod batutą chor. sztabowego Tadeusza Chlebka byłego kapelmistrza Orkiestry Reprezentacyjnej Wojska Polskiego. Imprezę uświetniły również występy zespołu tanecznego „Folusz” z GOK w Giedlarowej, choreografem zespołu jest Jadwiga Kula-Romanek. Gościnnie wystąpił Zespół śpiewaczy KGW z Wujskiego /powiat Sanocki/, swoje muzyczne talenty zaprezentowały uczennice Szkoły Muzycznej w Leżajsku Agatka Magiel- saksofon i Aleksandra Helit -skrzypce. Dużą dawkę humoru licznie zgromadzonej publiczności dostarczył kabaret „Wrzuć na luz” działający przy zespole „Brzozoki” z Brzózy Królewskiej.
W imprezie wzięły udział Koła Gospodyń Wiejskich z Wujskiego, z Brzózy Królewskiej, z Giedlarowej, z Chałupek Dębniańskich, ze Starego Miasta, z Malenisk, z Huciska i z Wierzawic. Do wspólnego świętowania włączyła się liczna grupa zaproszonych gości-przedstawicieli władz samorządowych, gminnych, powiatowych, przedstawicieli firm, organizacji, instytucji i sponsorów. O kulinarną stronę wydarzenia zadbały jak zwykle niezawodne panie z KGW z Wierzawic z przewodniczącą Józefą Piziak. Jak zawsze można było liczyć na pomoc druhów i druhen Ochotniczej Straży Pożarnej z Wierzawic z kom. Henrykiem Czaplą i Mariuszem Turoszem. Pyszną grochówkę przygotowało Stowarzyszenie Rozwoju Wsi Wierzawice wraz z prezesem Andrzejem Czaplą. Prowadzenie imprezy Magdalena Niemczyk kier. artystyczny w GOK Gminy Leżajsk.
Wszystkie koła gospodyń i zespoły artystyczne biorące udział w imprezie otrzymały nagrody rzeczowe i dyplomy z rąk Wójta Gminy Leżajsk Krzysztofa Sobejko, W-ce Wójta Gminy Leżajsk Bolesława Pawlusa, Przewodniczącego Rady Gminy Kazimierza Krawca, Przewodniczącego Rady Powiatu Adama Wylazia, W-ce przew. Rady Powiatu Marka Leszczaka, Radnych Gminy Leżajsk p. Zofii Dąbek, Teresy Tołpa, Tadeusza Walani, Andrzeja Czapli i Sołtysa Wierzawic Mieczysława Gorzelnika. Imprezie towarzyszyły kiermasze i atrakcje dla dzieci takie jak: zjeżdżalnie, trampoliny, malowanie twarzy -Andżelika Maczuga.
Na zakończenie odbyła się zabawa taneczna przy zespole „Coolpa Band”. Obsługa cateringowa „Dębnianka” /zakąski, napoje/.
Sponsorzy, partnerzy, współorganizatorzy:
Wójt Gminy Leżajsk, Powiat Leżajski, Poseł na Sejm RP Mieczysław Miazga, Zakłady Mięsne Smak- Górno, Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Region Sanu i Trzebośnicy” w Wierzawicach, Spółka Stare Miasto-Park w Wierzawicach, Browar w Leżajsku, ZPOW „Hortino” w Leżajsku, GS „SCH” w Leżajsku, Masarnia Wierzawice- Zygmunt Osip, Masarnia Wierzawice- Eugeniusz Borkowski, Zakład Budowy Dróg i Transportu- Babiś, Usługi Budowlane Zbigniew Majkut, Usługi Budowlane Janusz Czapla, Barbara i Krzysztof Sarzyńscy, Tadeusz Błądek.
Szczególne podziękowania składamy zespołom i kołom gospodyń za niezawodny udział, wszystkim darczyńcom, organizacjom, instytucjom, Dyrektorowi GOK Gminy Leżajsk p. Markowi Krauzowi, pracownikom GOK Gminy Leżajsk za pomoc w zorganizowaniu imprezy.