Tradycyjna sztuka kulinarna jest nieodłącznym elementem polskiej kultury. Dzisiaj, w dobie powszechnego pędu warto chociaż na chwilę zwolnić tempo, znaleźć czas na pielęgnowanie tradycji i przekazanie jej młodemu pokoleniu. Nasza przygoda z tradycją kulinarną rozpoczyna się już w dzieciństwie. Dzieci bardzo lubią uczestniczyć w działaniach kulinarnych, które sprzyjają wspólnym rozmowom, wspólnemu spędzaniu czasu, z niecierpliwością czekają na efekt końcowy swojej pracy, kiedy unoszą się smakowite zapachy pieczonych ciast i ciastek czy wykonanych potraw. Dzięki wspólnym rozmowom, poznawaniu dawnych zwyczajów oraz praktycznej nauce technik kulinarnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie,zyskują coś, czego nie da się kupić. Czas spędzony na wykonaniu kulinariów jest bezcenny i na zawsze pozostaje w pamięci. Jest to ogromna wartość, dlatego tak bardzo trzeba o nią dbać i rozpowszechniać.
Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku zorganizowało warsztaty kulinarne „MOC TRADYCJI”. Korzystając z wiedzy i doświadczenia przeszłych pokoleń pokazało dzieciom świat wartości kultury kulinarnej, ukazało piękno i tradycje naszej miejscowości przejawiającej się w dorobku sztuki kulinarnej. Wspólnie przygotowaliśmy ciasto na szarlotkę i sernik tradycyjny, wykonywaliśmy pierniczki, które po upieczeniu zostały bogato ozdobione przez dzieci. Dzieci poznawały technikę wykonywania ciasta drożdżowego, farszu na kapuśniaczki i pierogi ruskie. Czynnościom tym towarzyszył śmiech, było gwarno i wesoło, a zarazem dzieci z ogromnym zainteresowaniem chłonęły wiedzę. Koło Gospodyń Wiejskich w Hucisku z ogromną pieczołowitością dba, aby obyczaje, wiedza na temat tradycji i inne cenne wartości przekazywane były z pokolenia na pokolenie. Dokłada wszelkich starań aby uchronić je od zapomnienia. Stworzyło okazję do poszerzenia wiedzy na temat tradycyjnej sztuki kulinarnej dla dzieci, pokazało piękno tradycji naszej miejscowości Hucisko.