Majowe inspiracje zielarskie to tytuł kolejnych zajęć, które odbyły się w Ośrodku Kultury w Dębnie. Mięta jest jednym z najstarszych ziół, które są wykorzystywane w medycynie ludowej, a jej właściwości prozdrowotne wykorzystywano już w starożytności. Właściwości lecznicze stanowią głównie liście które są najbardziej aromatyczną częścią rośliny, są bogate w fitosterole, magnes i witaminę A. To pospolite zioło jest wspaniałym dodatkiem do wielu dań kuchni polskiej oraz do deserów często w towarzystwie czekolady. A ponieważ lato tuż tuż więc doskonałym pomysłem na podbicie smaku lemoniad czy koktajli będzie syrop z mięty, który postanowiłyśmy zrobić razem z dziećmi przybyłymi na zajęcia. Samo przygotowanie syropu nie jest bardzo skomplikowane, potrzebne jest świeża mięta, woda, cukier oraz cytryna. Smaczny efekt końcowy na załączonych zdjęciach.