
W Ośrodku Kultury w Hucisku zapachniało Wielkanocą! A wszystko za sprawą warsztatów kulinarnych „Smaki świąt – wielkanocne babeczki, baranki”, które przyciągnęły najmłodszych miłośników pieczenia i dobrej zabawy.
Podczas zajęć dzieci uczyły się od podstaw, jak przygotować pyszne babeczki wielkanocne. Radości nie było końca – młodzi cukiernicy z zapałem samodzielnie wykonali ciasto i nakładali je do foremek. Po upieczeniu przyszedł czas na to, co dzieci lubią najbardziej – dekorowanie! Babeczki zostały ozdobione na dwa sposoby. Część została polana czekoladą i ozdobiona kolorowymi posypkami, w duchu wielkanocnej tradycji. Inne zamieniły się w słodkie baranki – dekorowane kremem, piankami i czekoladowymi główkami.
W czasie, gdy babeczki się piekły, dzieci wspólnie stworzyły ogromną, kolorową pisankę, składającą się z kilkunastu elementów – każdy został pokolorowany, a później złożony w całość.
Warsztaty kulinarne zakończyły się degustacją naszych babeczek, na co dzieci z niecierpliwością czekały.
Wyszło pysznie!