„Siedzą drożdże nadąsane
bo w lodówce zapomniane
a tam ciemno lodowato
czas się rozgrzać – idzie lato
razem z mlekiem się sprężyły
i na zewnątrz wyskoczyły
wprost do misy która stała
obok z mąką i ziewała
cztery jajka krzyczą z półki
halo – weźcie nas do spółki
podskoczyły na dno wbiły
a skorupki zostawiły
cukier co ma uśmiech słodki
myśli – pewnie będą plotki
wskoczył w misce się rozpycha
zróbcie miejsce mi do licha
zerknął wiatr – będzie zabawa
staje obok wzrokiem bada
dmuchnął i rozkręcił wszystkich
wskoczył olej słysząc piski
słońce mocno zaświeciło
ciepło miło się zrobiło
rosną drożdże wraz z kumplami
i witają stół palcami
aż piekarnik się otworzył
formę na półce położył
moi mili – krzyczy – wchodźcie
i na blasze się rozgośćcie
już się wszyscy wgramolili
jeszcze my – słyszą po chwili
to rodzynki ze słoika
pchają się do piekarnika
zatrzasnęli w końcu drzwiczki
upał rozpalił policzki
pięknie się zarumienili
w smaczne ciasto zamienili
zrobić ciasto – prosta sprawa
a do tego jest zabawa
moja babcia tak mówiła
jak na drożdżach rośniesz miła”
10.04.2019 Dom Kultury w Wierzawicach wypełnił się zapachem upieczonego ciasta drożdżowego. Uczestnicy cyklicznych warsztatów kulinarnych „Mały Mistrz Kuchni” formowały bułeczki w kształcie zajączków i świnek. Ciasto drożdżowe zostało wcześniej przygotowane przez opiekunkę zajęć, ale dzieci mogły poznać finalną konsystencję ciasta, składniki , z których zrobione było ciasto i jak ono zachowuje się podczas wyrastania. Zapach drożdżowego ciasta to jeden z najprzyjemniejszych zapachów. Jeśli jeszcze dodać do tego pierwsze promienie wiosennego słońca, co uczestnicy warsztatów uczynili, to efekt ich pracy powstał bardzo apetyczny. Po warsztatach odbyła się degustacja upieczonych bułeczek. Warsztaty kulinarne to szansa na zdobycie wiedzy na temat jak przygotować posiłek i pokazanie jak przyjemny to może być czas i atmosfera podczas przygotowywania między innymi bułeczek drożdżowych w innej formie niż zwykle.