Narodziny tradycji wypiekania wonnych ciast I ciasteczek piernikowych przypada na okres końca średniowiecza, kiedy to do Europy docierały transporty przypraw z Indii. Bo właśnie tym przyprawom pierniki zawdzięczają swoje istnienie. Korzenne ciasta wypiekano wszędzie tam, gdzie można było zaopatrzyć się w aromatyczne przyprawy: cynamon, goździki, kakao, kardamon.
16.12.2021 w Ośrodku Kultury w Maleniskach ” Zapachniało pierniczkami” .W całym Ośrodku Kultury unosił się zapach korzennych przypraw. Ten dzień był bardzo pracowity, ponieważ tego dnia uczestnicy warsztatów kulinarnych piekli pierniczki. Dzieci najpierw odpowiednio się przygotowały myjąc ręce. Z ogromnym zapałem i zaangażowaniem zabrały się do pracy – wałkowały ciasto, wykrawały ciasteczka. Po upieczeniu ciastka zostały udekorowane czekoladą i kolorowymi cukiereczkami tak, jak pozwoliła na to wyobraźnia i kreatywność dzieci. Wyszły absolutnie urocze i pyszne.