
Tłusty Czwartek to wyjątkowy dzień dla każdego smakosza pączków, pełen zapachów i smaków. Tradycja związane z Tłustym Czwartkiem jest mocno zakorzeniona w polskiej tradycji. W Ośrodku Kultury w Hucisku, w przeddzień tegorocznego Tłustego Czwartku atmosfera była wyjątkowa, a wszystko to za sprawą warsztatów kulinarnych „Pączki, pączusie- Tłusty w Ośrodku Kultury”, które stały się niezapomnianym doświadczeniem dla dzieci. W tym kulinarnym przedsięwzięciu nie zabrakło wsparcia ze strony doświadczonych gospodyń. Z pomocą Pań z miejscowego Koła Gospodyń Wiejskich : Pani Karolina Miazga , Pani Dorota Łoin i Pani Patrycja Dąbek dzieci miały możliwość doskonalić swoje kulinarne umiejętności. Pod czujnym okiem prowadzących, młodzi uczestnicy mieli okazję nie tylko dowiedzieć się, z jakich składników powstaje ciasto na pączki, ale także zgłębić tajniki drożdżowego ciasta. Poznali proces wyrastania, a następnie – co najważniejsze – samodzielnie przygotowali ciasto i wykrawali pączki, pełni zaangażowania i zapału. Podczas gdy nasze pączki smażyły się w gorącym tłuszczu, dzieci przeniosły się do świata sztuki. Za pomocą farb ozdabiały amfory, które zostały wykonane podczas poprzednich zajęć, natomiast inni uczestnicy z pełnym zaangażowaniem, tworzyli pączki z papieru i kolorowały wydruki o tematyce tłustoczwartkowej. Z tych wyjątkowych dzieł powstała piękna wystawa, która idealnie dopełniła dzień pełen smaku i twórczości. Kiedy zapach świeżo smażonych pączków unosił się w powietrzu wszystkie dzieci z niecierpliwością czekały na degustację deseru, a gdy już to nastąpiło, wszyscy z ogromnym apetytem zajadali pączki z marmoladą, posypane sukrem pudrem.
Serdecznie dziękujemy Paniom z Koła Gospodyń Wiejskich z Huciska za poświęcony czas i dzielenie się swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Ich pomoc i zaangażowanie sprawiły, że ten dzień był jeszcze bardziej wyjątkowy. Była to nie tylko nauka, ale także świetna zabawa i szansa na wspólne dzielenie się tradycją.