Jakże tradycyjne pyszności wyszły spod rąk uczestników warsztatów kulinarnych „Stoliczku nakryj się- wielkanocne babeczki- nauka robienia”. Dzieci dowiedziały się z jakich składników należy wykonać ciasto kruche. Następnie samodzielnie wykonały takie ciasto i wypełniały nim foremki. Podczas, gdy wielkanocne specjały piekły się i studziły, dzieci kolorowały wydruki pisanek. Po wystygnięciu kruchych babeczek mali cukiernicy dekorowali je rozetkami z kremu, ucząc się wykorzystywać do tego worków i tylek cukierniczych, oraz kolorowymi galaretkami i posypkami. Trudno było wskazać, która babeczka jest najpiękniejsza, ponieważ wszystkie były jednakowo urocze i zachęcały do tego, by je jak najszybciej schrupać. Babeczki udały się tak bardzo, że przyozdobione kremem buzie i noski zdradzały, że degustacja u niektórych uczestników miała miejsce wcześniej niż zaplanowaliśmy. Młodzi cukiernicy wykazali się ogromnymi zdolnościami i dużym zaangażowaniem w tym kulinarnym działaniu.
I co? Po naszych babeczkach pozostały jedynie okruszki.