Zajęcia kulinarne, to niewątpliwie ulubiony przez dzieci rodzaj zajęć. Poprzez kulinarną zabawę zdobywają nowe doświadczenia, odkrywają nowe, ciekawe smaki, mają także możliwość samodzielnie i w sposób twórczy przygotować dla siebie posiłek- czują się ważne i potrzebne. Okazją do takich działań, pod okiem animatorów zajęć były warsztaty w Ośrodku Kultury w Maleniskach, podczas których dzieci robiły gofry. Dużą wagę przywiązywały do wykonania smacznego ciasta o odpowiedniej konsystencji, dodawały produkty, liczyły ilość wybijanych jajek, miksowały pianę z białek tak, by nie wypadła z miski, mieszały i były tą pracą mocno zaabsorbowane. Najważniejszą chwilą była próba smaku wykonanych gofrów, które zostały podane z dżemem truskawkowym, bitą śmietaną i owocami. Gofry były tak pyszne, że wszyscy uczestnicy korzystali z dokładki. Ocena brzmiała jednogłośnie „ 10 na 10”. Podczas warsztatów dzieci dowiedziały się, jak w czasie pracy należy zachować zasady bezpieczeństwa, przestrzegać higieny i porządku w trakcie wykonywanych czynności. Podstawowym wyznacznikiem udanej realizacji warsztatów kulinarnych było obserwowanie radości z własnych działań każdego dziecka. Umożliwiło ono na przeżywanie kulinarnej przygody, uczestniczenie we wspólnym tworzeniu, podejmowaniu trudu własnoręcznego przygotowania smacznego posiłku oraz uczyły zgodnej pracy w zespole.