Zapraszamy koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia działające na Państwa terenie w sferze upowszechniania tradycji kulinarnych do udziału w kolejnej edycji Ogólnopolskich Prezentacji Tradycyjnych Potraw Wiejskich „Włościańskie Jadło”, która odbędzie się na stadionie sportowym w Giedlarowej w dniu 4 czerwca br. W ramach wydarzenia odbędzie się konkurs na najlepszy produkt regionalny. Termin zgłoszeń upływa 25 maja 2023 roku – wzór kart zgłoszeń poniżej.
Regulamin Konkursu „Najlepszy produkt regionalny i lokalny – Włościańskie Jadło 2023”
- Organizator konkursu: Gminny Ośrodek Kultury Gminy Leżajsk
2.Termin i miejsce konkursu : 04.06.2023 r. Giedlarowa
- Cel konkursu:
– Popularyzowanie osiągnięć Kół Gospodyń Wiejskich i Stowarzyszeń.
– Popularyzowanie dziedzictwa kulinarnego.
– Identyfikacja regionalnych produktów kulinarnych, specyficznych i charakterystycznych dla regionu Podkarpacia.
- Przedmiot konkursu:
– Regionalne produkty kulinarne.
– Ekspozycja stoiska.
- Uczestnicy konkursu:
KGW i Stowarzyszenia z terenu całej Polski (dojazd na własny koszt)
- Kryteria oceny:
- Tradycyjne produkty regionalne ich skład, wygląd, smak, oryginalność i związek z regionem ( minimum 4 potrawy przygotowane i podane w oparciu o dawne tradycje)
- Estetyka ekspozycji jej tradycyjny charakter i estetyka podania produktów kulinarnych.
- Skład Komisji Konkursowej:
Komisja konkursowa składać się będzie z przedstawicieli Gminy Leżajsk oraz:
- Gminnego Ośrodka Kultury Gminy Leżajsk
- zaproszonych gości i organizacji.